28 Aralık 2019 Cumartesi

KÖPEK VE KAPLUMBAĞA


🎈🎈🎈🎈🎈
KÖPEK VE KAPLUMBAĞA
Gece yağan yağmur Temmuz sıcağını serinletmişti. Sabah, havadaki serinlik güneşin yükselişiyle ısınmaya başladı. Hava bizi dışarı çağırıyordu. “Ağaçların serin gölgesinde yürümek huzur veriyor” demişti bir keresinde annem. Bu havada parkta olmak en güzeliydi. Anneme,
“Parka gidelim mi?” dedim.
“Tamam kızım. Hazırsan çıkalım,” dedi.

Minik serçelerin cıvıltıları, güvercinlerin gurk gurk sesleriyle karışıyor. Geveze saksağanlar ötüyorsa eğer, bilin ki yuvalarına yaklaşan sinsi kediyi uzaklaştırıyorlar.

Birkaç sokak köpeği ağaç gölgesinde miskin uykularında. Yanlarından geçerken gözlerini aralayıp kendilerini kolluyorlar. Parkın bekçisiyle birlikte sanki onlar da oranın güvenliğinden sorumlu. Gece de parkta yattıkları için bunu iyice kendilerine görev edinmişler.

Bir sabah annemle parka çok erken gitmiştik. Sık çalılıkların arasında bir kaplumbağa görmüştüm. Tam kafasını çıkartmıştı ki, sokak köpeği kaplumbağayı fark etti. Fırlayıp yanına geldi. Köpek ıslak burnu ile kaplumbağayı kokladı. Kaplumbağa birden kafasını, ayaklarını, minik kuyruğunu kabuğunun içine çekti…

Ne garip hayvandı şu kaplumbağa! Halbuki kafasını, ayaklarını, kuyruğunu içine çekse de kabuklu gövdesi ortadaydı. Demek ki uzuvlarını içine çekmesi güvende olması için yeterliydi.

Kabuğu bir taş kadar sertti. Korunaklı olması belki de sert kabuğundandı. Annem,
“Kaplumbağalar çok uzun yaşarlarmış, 100-150 yılı bulabilirmiş.” dedi. Annem, kabuğunu göstererek,
“Sırtlarındaki sert kabuk aslında deri levhalarla kaplıymış. Her yıl bir yenisi eklenirmiş. Bunlar da yeni bir çizgi oluştururmuş. Bu dikdörtgen halkalar da kaplumbağanın yaşını gösterirmiş,” dedi. 
Çok ilginç geldi annemin anlattıkları. Saymak istedim kabuğundaki çizgileri. Yere eğildiğimde köpek bana doğru yaklaştı. Kaplumbağaya gösterdiğim ilgiyi kıskanmış olmalı ki, yanıma iyice sokuldu. Az daha düşecektim.

Köpeğin başını birkaç kez okşadım. Dokunduğum anda kuyruğu havada daireler çizdi. Biz ilerledikçe köpekte bizi takip etti. Arkama baktığımda kaplumbağa çalılıklar arasında kaybolmuştu.

21 TEMMUZ 2018,
YENER BALTA

Hiç yorum yok: